Dziś przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów, ziół, dodatków. Do kanapek, serów, zapiekanek, pyszny, domowy, prosty. Najbardziej lubimy pikantny, wyrazisty w smaku ketchup, mocno pomidorowy, dobrze przyprawiony. Szczególnie ten domowy można do woli doprawiać, wedle uznania i dodawać do niego różne dodatki do smaku.
Poniższy ketchup bardzo nam smakuje, jednak można do woli go modyfikować pod względem proporcji i ilości składników.
SKŁADNIKI:
- 3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 130 ml octu winnego – u mnie firmy Jamar
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, chili do smaku, lubczyk
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, po ok. minucie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, duś 15 – 20 minut.
Pomidory z patelni zmiksuj blenderem na gładko, dopraw do smaku pozostałymi składnikami. Możesz dodatkowo ketchup przetrzeć przez sito. Smaż jeszcze kilkanaście minut na patelni, by sos lekko odparował.
Ketchup przechowuję w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku, w lodówce, do kilku, kilkunastu dni.
Smacznego 😉
Ocet winny z białego wina JAMAR
Zasmakuj Kuchni