Chleb z borowikami i makiem

Po prostu spróbujcie upiec ten chleb, a przekonacie się czemu moja mama zawsze na przywitanie pyta „Przywiozłaś coś pysznego do kolacji?”🙂 Chlebek jest bardzo aromatyczny i za to uwielbiam jego smak dodatkowo wzbogacony ziarnami maku. Smakuje sam, świeży z piekarnika lekko wystudzony, z masełkiem lub dodatkami sera czy wędliny.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobne soli
  • ok. 2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • garść suszonych wymoczonych borowików
  • 1/3 szklanki maku
  • woda i ocet
  • do wysmarowania blachy:
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie. Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, mak oraz pokrojone w kostkę borowiki, połącz ze sobą składniki. Dolej ok. 2 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
Blachę posmaruj masłem, posyp bułką i wlej ciasto. Posmaruj wodą z octem (2:1), posyp resztą maku. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.

Smacznego;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *