Po prostu spróbujcie upiec ten chleb, a przekonacie się czemu moja mama zawsze na przywitanie pyta „Przywiozłaś coś pysznego do kolacji?”🙂 Chlebek jest bardzo aromatyczny i za to uwielbiam jego smak dodatkowo wzbogacony ziarnami maku. Smakuje sam, świeży z piekarnika lekko wystudzony, z masełkiem lub dodatkami sera czy wędliny.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki drobne soli
- ok. 2 szklanki przegotowanej letniej wody
- garść suszonych wymoczonych borowików
- 1/3 szklanki maku
- woda i ocet
- do wysmarowania blachy:
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie. Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, mak oraz pokrojone w kostkę borowiki, połącz ze sobą składniki. Dolej ok. 2 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
Blachę posmaruj masłem, posyp bułką i wlej ciasto. Posmaruj wodą z octem (2:1), posyp resztą maku. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.
Smacznego;)