Najlepiej smakuje w gronie przyjaciół w sobotni wieczór. Nie mam wtedy wyrzutów, że zajadamy się nią z radością.
Rodzajów jest mnóstwo, grubości ciast, składników na wierzch, można do woli eksperymentować, komponować swoje smaki. A domowa pizza smakuje najlepiej, do tego jest strasznie prosta w przygotowaniu – jedynie ciasto, resztą jest dosłowne wrzucenie na ciasto to na co mamy ochotę, proste? Proste:)
Zazwyczaj przygotowuję ją na cienkim cieście, takie lubimy najbardziej. Z tej ilości ciasta wychodzą dwie pizze na cienkim cieście.
Nic bardziej nie cieszy jak wspólne domowe biesiadowanie i uśmiech na twarzach kulinarnych towarzyszy gdy pizza znika ze stołu:)
Zapraszam na pizzę!
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
Farsz:
- 2 cebule
- niecałe pół szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
- 2 suszone pomidory
- 4 plasterki papryczki pepperoni
- 2 żółte pomidory
- parmezan
- rukola
Sos:
- 1,5 szklanki passaty
- 2 łyżki fety
- 2 łyżeczka żurawiny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozkładam na dwie części, wałkuję. Układam na okrągłej desce i formuję kształt pizzy. Wychodzą dwie średnie pizze na cienkim cieście lub jedna XXL. Sami zadecydujcie jaką chcecie:)
Na ciasto wlewam sos rozprowadzając go równo aż po brzegi. Posypuję serem, układam składniki. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C.
Posypuję świeżą umytą rukolą. Smacznego!