Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką jest pyszny i orzeźwiający. Podasz go z wieloma dodatkami, jak np. jajka ugotowane na twardo, kawałki młodych ziemniaków, prażone orzechy włoskie. Chłodnik ogórkowy jest pożywny i zdrowy, najlepszy na upały! Do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu. Chłodnik przygotujesz na jogurcie naturalnym, w połączeniu jogurtu z kefirem/maślanką lub wyłącznie na maślance. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chłodnik ogórkowy z rzodkiewką oraz kilka porad.


SKŁADNIKI:

  • 2 długie ogórki „węże” lub 5 gruntowych
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku – opcja
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml kefiru/maślanki
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypioru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatki do podania (do wyboru):

  • prażone orzechy włoskie
  • żółtka jajek ugotowane na twardo
  • całe jajka ugotowane na twardo
  • ugotowane lub upieczone młode ziemniaki
  • plasterki rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki umyj, odkrój końce i obierz. Długie ogórki typu „węże” możesz zastąpić ogórkami gruntowymi, sięgnij wtedy po pięć sztuk.

Rzodkiewki, koper i szczypior umyj pod bieżącą, zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem.

Naszykuj sporą miskę, zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach obrane ogórki oraz rzodkiewkę (jedną pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji).

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Możesz go także drobno posiekać lub całkowicie z niego zrezygnować.

Do miski ze startymi ogórkami i rzodkiewkami dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir/maślankę, wymieszaj dokładnie. Jeśli wolisz możesz zrezygnować z połączenia nabiału, a chłodnik przygotować jedynie na 600 ml maślanki.

Dodatkowo świeże ogórki można zastąpić ogórkami małosolnymi.

Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli lubisz możesz dodać do domowego chłodnika sok z cytryny lub ocet, który dodatkowo zaostrzy jego smak.

Po 30 minutach wyjmij miskę z lodówki, dodaj drobno posiekany koper i szczypior. Dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Chłodnik podawaj schłodzony z dodatkami. Możesz go podać z jajkiem ugotowanym na twardo, ugotowanymi młodymi ziemniakami. Jeśli lubisz posyp je przed podaniem żółtkiem, koperkiem oraz prażonymi orzechami włoskimi.

Chłodnik przechowuj w lodówce do dwóch dni.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką”

  1. Przez to, że ostatnio dni były bardzo gorące i szukałam jakiegoś przepisu na chłodnik to trafiłam na twój przepis. Zrobiłam i wyszło przepyszne. Wszystkim w mojej rodzinie bardzo smakowało. Dzięki za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *