Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii smakuje idealnie w letnie, wakacyjne dni. Chłodnik na maślance z dodatkiem czosnku i koperku. Orzeźwiający i zdrowy. Chłodnik z cukinii przygotujesz na samej maślance, jogurcie naturalnym bądź ich połączeniu. Chłodnik udekoruj świeżymi ziołami (natką, szczypiorkiem, listkami bazylii, rzeżuchą), prażonymi pestkami dyni, słonecznika, pokruszoną fetą lub serkiem śmietankowym. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chłodnik z cukinii.

Chłodnik z cukinii


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 500 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka soli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj cukinie.

Cukinie umyj, odkrój oba końce, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinie równie dobrze możesz pokroić w cieniutkie plasterki i dalej postępować jak w przepisie.

Porada. Jedną cukinię można zmiksować z maślanką na gładki mus. Następnie połączyć z drugą startą i odciśniętą cukinią, wymieszać z resztą składników i podawać.

Startą cukinię ułóż w misce, dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj.

Porada. Do chłodnika z cukinii możesz dodać trzy (lub więcej) ogórki gruntowe. Przygotuj je podobnie jak cukinię, wymieszaj razem.

Tak przygotowaną cukinię odstaw na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Moja uwaga. Cukinię na chłodnik ścieram wieczorem, solę i odstawiam na noc do lodówki, pod przykryciem. Chłodnik kończę nad ranem dodając maślankę i resztę składników.

Krok 2. Dodaj resztę składników.

Po kilku godzinach wyjmij cukinię z lodówki, odciśnij puszczony sok. Wlej 500 ml maślanki (dwie szklanki o pojemności 250 ml). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę soku z cytryny oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z cukinii dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą (do smaku).

Porada. Do chłodnika można dodać drobno posiekany szczypior.

Krok 3. Udekoruj i podawaj.

Chłodnik podawaj udekorowany świeżymi ziołami: koperkiem, natką, szczypiorem, bazylią, rzeżuchą. Idealnym dodatkiem a zarazem wisienką na torcie będzie pokruszona feta (nada bardziej wyrazistego smaku) lub serek śmietankowy.

Chłodnik z cukinii z maślanką smakuje z uprażonymi pestkami dyni lub pestkami słonecznika, posiekanymi orzechami włoskimi albo nerkowcami. Kilka kropel dobrej oliwy to także ciekawy dodatek.
Chłodnik podawaj sam lub z bagietką / chałką / ulubionym pieczywem.


Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *