Nie ma nic lepszego niż zapach domowych słodkich wypieków:) Poprawiają humor, cieszą smakiem, czujemy się jak dzieci! Ciasteczka z kawałkami czekolady radują podniebienie i oczy, to idealny mini wypiek do kawy, kubka kakao, herbat wszelakich i miłych rozmów 😉 Zapraszam na domowe ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi, chrupiące i zarazem miękkie w środku, niewątpliwie uzależniające 😉
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g czekolady deserowej, mlecznej, gorzkiej – w zależności od upodobań
- opcja: łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
Uwagi do przepisu:
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej.
- Można również nie dodawać żadnych dodatków, za to upieczone udekorować cienko polewą czekoladową, lukrem smakowym, np. cytrynowym.
- Upieczone ciastka studzę na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę siekam na malutkie kawałki.
Miękkie masło ucieram mikserem razem z cukrem i cukrem z wanilią, dodaję jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką.
Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, tworzę kulki i lekko spłaszczam w dłoniach.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam ciastka w lekkich odstępach (lekko się rozpłyną).
Ciastka piekę partiami przez ok. 10-12 minut do jasno złotego koloru.
Studzę i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego 🙂
Aż palce lizać…
Robiłam wczoraj. Pyszniutkie! 😊😊😊
Dziękuję 😊