Dziś pomysł na schab w sosie z posiekanym porem i marchewką z groszkiem. Rozpływające się w ustach miękkie mięso duszone w aromatycznym sosie to alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Obiad rewelacyjny na kilka dni, podany z puree ziemniaczanym i surówką/buraczkami będzie idealnym pomysłem na danie obiadowe nie tylko w tygodniu.
Zasmakuj Kuchni
Schab w sosie z porem i marchewką z groszkiem
SKŁADNIKI:
- 1100 g mięsa schabowego bez kości, u mnie posiekane na niezbyt grube/cienkie plastry kawałki schabu – ok. 15 sztuk
- 2 kawałki pora – jasna część
- szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- 1,5-2 szklanki gorącego bulionu drobiowego/warzywnego
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk
- opcja: świeży posiekany koperek
- 1 łyżka mąki pszennej i łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła i 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- propozycja podania: puree ziemniaczane + buraki gotowane wymieszane z serem sałatkowym
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki/półksiężyce.
W szerszym garnku rozgrzewam olej/oliwę z masłem, podsmażam pora, mieszam. Gdy się zeszkli wlewam bulion, dodaję mięso, kulki ziela i liście laurowe. Lekko przyprawiam obiema paprykami i oregano. Zagotowuję, po czym zmniejszam gaz i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu mieszam, lekko przewracam schab.
Po tym czasie dodaję marchewkę z groszkiem, przyprawiam, gotuję na wolnym ogniu kolejne 30 minut do kruchości i miękkości mięsa.
Zagęszczam sos: gdy mięso jest miękkie odlewam ok. 3/4 szklanki sosu, np. do głębszej miseczki (by łatwiej się mieszało), wsypuję obie mąki i energicznie mieszam rózgą, by pozbyć się grudek. Gdy powstaje gładka masa – powoli wlewam ją do sosu cały czas delikatnie mieszając. Zagotowuję, uważam by sos się nie przypalił, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku, dodaję posiekany świeży koperek (opcja).
Smacznego:)
Pyszne gary wylizane😀
Super obiadek 🙂 polecam, bo schab duszony w takim.sosiku jest mega!
Dziękuję:) Smacznego!