Sos jogurtowo-ziołowy z curry

Sos na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem curry, ketchupu i przypraw. Aromatyczny, szybki sos, który dodasz do wszelakich potraw z drobiu, np. nuggetsów, szaszłyków, aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów i papryki). Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy curry

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie składniki, przyprawiam do smaku.

Podaję. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *