Sos na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem curry, ketchupu i przypraw. Aromatyczny, szybki sos, który dodasz do wszelakich potraw z drobiu, np. nuggetsów, szaszłyków, aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów i papryki). Będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 370 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki ketchupu
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie składniki, przyprawiam do smaku.
Podaję. Smacznego 🙂