Ciasteczka z nerkowcami

Ciasteczka z nerkowcami lub dowolnymi orzechami polecają się do popołudniowej kawy. Maślane i chrupiące, z kilku prostych składników. Z przepisu wychodzi 18 ciasteczek. Do formowania ciastek użyłam okrągłej foremki o średnicy 5,5 cm. Ciastka lekko się rozpłaszczą/rozpłyną, więc podczas układania ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowajcie odstęp. Takie maślane ciasteczka z nerkowcami możecie dodatkowo polać polewą z czekolady…. będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 30 g nerkowców
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki, dodaję miękkie masło i szybko ugniatam na gładkie ciasto. Nerkowce drobno siekam ostrym nożem, dodaję do ciasta – wgniatam je delikatnie w ciasto aż do połączenia.

Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. Można też na ok. 15 minut wstawić do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.

Z ciasta urywam małe kawałki – ok. wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ustawiam okrągłą foremkę i wypełniam ją porcjami ciasta, dzięki czemu ciastka nabierają ładnego okrągłego kształtu. Możecie użyć dowolnej mniejszej foremki do ciastek. W ten sposób łatwiej uformować ciastka.

Na środkową półkę piekarnika wstawiam blaszkę z ciastkami. Piekę ok. 13- 15 minut do złotego koloru. Drugą partię piekę nieco krócej, uważam by brzegi ciastek się nie przypaliły.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Ciasteczka z nerkowcami”

    1. Pewnie 🙂 – pasować będą zarówno suszone owoce, jak i posiekane orzechy czy czekolada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *