Kokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć się nimi przez kolejny tydzień. Co oznacza, że warto zrobić więcej, zamknąć i zaprosić gości:)
Lekko zmodyfikowany przepis z książki Ani Starmach Pyszne 25 – uwielbiam tę i inne książki z tej właśnie serii. Każde danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i niedrogie, a sama książka ładnie wygląda, zdjęcia przejrzyste, opisy krok po kroku, dla każdego.
Kokosanki zostały zmodyfikowane, ponieważ nie miałam wszystkich składników, także zmniejszyłam niektóre proporcje – z takiej prostej przyczyny powstają przeważnie zawsze nowe potrawy. Grunt to dobrze wykombinować i połączyć zamienniki, składniki.
Poniżej podam dwa warianty: ilość składników jakich ja użyłam po zmodyfikowaniu oryginalnego przepisu oraz poniżej ile użyto w oryginalnym przepisie z książki.
Kokosanki I
Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka:
- 90 wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasteczek:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Z termoobiegiem piekłam ok. 30 minut w temp. 150C.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę i sok z cytryny.
- 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, zachowaj odstęp, ciasteczka nieco urosną.
- Po 15-20 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika.
Kokosanki II
Składniki z oryginalnego przepisu Pyszne 25:
- 250 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasteczek:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu).
- Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i czekaj, aż całość się rozpuści.
- Do masła z cukrem dodaj wiórki, wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją.
- Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50 g cukru, mąkę i sok z cytryny.
- 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, zachowaj odstęp, ciasteczka nieco urosną.
- Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika.
Smacznego 🙂