Ciastka kokosanki na dwa sposoby

Kokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć się nimi przez kolejny tydzień. Co oznacza, że warto zrobić więcej, zamknąć i zaprosić gości:)

Lekko zmodyfikowany przepis z książki Ani Starmach Pyszne 25 – uwielbiam tę i inne książki z tej właśnie serii. Każde danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i niedrogie, a sama książka ładnie wygląda, zdjęcia przejrzyste, opisy krok po kroku, dla każdego.

Kokosanki zostały zmodyfikowane, ponieważ nie miałam wszystkich składników, także zmniejszyłam niektóre proporcje – z takiej prostej przyczyny powstają przeważnie zawsze nowe potrawy. Grunt to dobrze wykombinować i połączyć zamienniki, składniki.

Poniżej podam dwa warianty: ilość składników jakich ja użyłam po zmodyfikowaniu oryginalnego przepisu oraz poniżej ile użyto w oryginalnym przepisie z książki.

Kokosanki I

Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka:

  • 90 wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Z termoobiegiem piekłam ok. 30 minut w temp. 150C.
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę i sok z cytryny.
  3. 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, zachowaj odstęp, ciasteczka nieco urosną.
  5. Po 15-20 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika.

Kokosanki II

Składniki z oryginalnego przepisu Pyszne 25:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu).
  2. Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i czekaj, aż całość się rozpuści.
  3. Do masła z cukrem dodaj wiórki, wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją.
  4. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50 g cukru, mąkę i sok z cytryny.
  5. 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, zachowaj odstęp, ciasteczka nieco urosną.
  7. Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *