Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa – pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku.
Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne.
Przepis zawiera lokowanie produktu – do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę polskiej firmy Jamar.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki
- 1 cebula
- 2 duże pieczarki
- 3 ząbki czosnku
- połowa ostrej papryczki
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 400 ml passaty, przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka
- do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 25 g masła (niecałe 2 łyżki)
- 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 400 ml mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę obieram. Kroję w kostkę wszystkie warzywa, czosnek, chili i cebulę drobno.
Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw. Gdy zmiękną dodaję mięso, przyprawiam. Smażę około 10 minut mieszając. Dodaję passatę.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku.
W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam lekko sosem beszamelowym i posypuję odrobiną tartego sera, układam mięsno-warzywny farsz, polewam beszamelem, i drugą warstwę tak samo, na wierzchu jest mięso posypane resztą sera. Całość dodatkowo posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekam 10-12 minut w temp. 200 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) aż wierzch się ładnie zarumieni.
Smacznego 🙂
Zapiekankę robię już któryś raz i dopiero ocknelam się że warto w koncu dac komentarz – jest pyszna i na dwa dni.
Dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam
Ewelina
Miło mi 🙂
Pozdrawiam!