Bardzo prosty przepis na ciasteczka wegańskie bez dodatku cukru, masła i jajek. Ciasteczka, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Wystarczy wrzucić je do blendera i zmiksować na gładko. Sprawdzony, domowy przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, bananem i daktylami.
SKŁADNIKI:
- 1 marchewka – 100 g
- 1 banan – 180 g
- 5 daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki siemienia lnianego, mielonego
- szczypta mielonego cynamonu
Uwagi do przepisu:
Marchewka z bananem ważone były przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pekan lub orzeszkami ziemnymi.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Banana obierz i posiekaj na małe kawałki. Daktyle posiekaj na trzy.
Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Gdyby były z tym trudności masę podziel na dwie lub trzy części i blenduj porcjami, następnie masę połącz.
Z masy formuj nieduże kuleczki i splaszczaj na dłoni na kształt ciastek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu) i piecz około 25 minut.
Gotowe możesz od razu wyjść.
Smacznego.