Ciastka wegańskie

Bardzo prosty przepis na ciasteczka wegańskie bez dodatku cukru, masła i jajek. Ciasteczka, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Wystarczy wrzucić je do blendera i zmiksować na gładko. Sprawdzony, domowy przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, bananem i daktylami.

SKŁADNIKI:

  • 1 marchewka – 100 g
  • 1 banan – 180 g
  • 5 daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego, mielonego
  • szczypta mielonego cynamonu

Uwagi do przepisu:

Marchewka z bananem ważone były przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pekan lub orzeszkami ziemnymi.


PRZYGOTOWANIE: 

Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Banana obierz i posiekaj na małe kawałki. Daktyle posiekaj na trzy.

Do malaksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Gdyby były z tym trudności masę podziel na dwie lub trzy części i blenduj porcjami, następnie masę połącz.

Z masy formuj nieduże kuleczki i splaszczaj na dłoni na kształt ciastek.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu) i piecz około 25 minut.

Gotowe możesz od razu wyjść.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *