Ciasto jogurtowe z wiśniami

Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z wiśniami bez użycia miksera. To ciasto, które przygotujesz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem lub polukruj, np. lukrem cytrynowym. Ciasto jogurtowe upieczesz z dowolnymi owocami, świeżymi lub mrożonymi. Jest proste i pyszne. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami bez użycia miksera.


SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej – 2 niepełne szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 350 g mrożonych wiśni

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta


Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Forma do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

50 g masła umieść w rondelku lub na małej patelni, rozpuść, wystudź.

Wszystkie suche składniki umieść w misce, wymieszaj rózgą kuchenną:

  • 300 g mąki pszennej – 2 niepełne szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru

Dodaj 50 g roztopionego masła, 250 g jogurtu naturalnego, wbij trzy całe jajka. Całość zamieszaj bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta powoduje, że ciasto będzie mniej puszyste.

Porada. Jogurt naturalny możesz zastąpić maślanką w tej samej ilości.

Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), zamknij obręcz, a boki wysmaruj masłem.

Ciasto wylej do formy, wylej ciasto, wyrównaj, równomiernie ułóż odsączone i rozmrożone owoce.

Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika. Wystudź je na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego

Kuchnia Ani

6 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z wiśniami”

  1. Nie wiem, jak to zrobiłaś, że masz wiśnie na spodzie, bo u mnie zostały na wierzchu. 🙂 Ostatnio spalił mi się stary mikser, szukałam więc ciasta bez miksera, i padło na to. Rewelacja- proste, przepyszne i puszyste (a ja mam talent do zakalców). Zapisuję ten przepis i będę powtarzać, z róznymi owocami.

    1. Super, dziękuję 😃 miło mi.
      To prosty przepis bez miksera, do którego dodasz różne owoce, nawet mrożone wiśnie, które znaleźć można raz na górze raz na dole ciasta 😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *