Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z wiśniami bez użycia miksera. To ciasto, które przygotujesz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem lub polukruj, np. lukrem cytrynowym. Ciasto jogurtowe upieczesz z dowolnymi owocami, świeżymi lub mrożonymi. Jest proste i pyszne. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami bez użycia miksera.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej – 2 niepełne szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 350 g mrożonych wiśni
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
Uwagi do przepisu:
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
- Forma do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
50 g masła umieść w rondelku lub na małej patelni, rozpuść, wystudź.
Wszystkie suche składniki umieść w misce, wymieszaj rózgą kuchenną:
- 300 g mąki pszennej – 2 niepełne szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
Dodaj 50 g roztopionego masła, 250 g jogurtu naturalnego, wbij trzy całe jajka. Całość zamieszaj bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta powoduje, że ciasto będzie mniej puszyste.
Porada. Jogurt naturalny możesz zastąpić maślanką w tej samej ilości.
Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), zamknij obręcz, a boki wysmaruj masłem.
Ciasto wylej do formy, wylej ciasto, wyrównaj, równomiernie ułóż odsączone i rozmrożone owoce.
Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika. Wystudź je na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego
Kuchnia Ani
Rewelacyjne, szybkie, mięciutkie, polecam 😋😋
😃👍
Polecam, robię trzeci raz, tym razem z kiwi, obłęd! 😋😋
Miło mi 🙂