CIASTO NA PIEROGI

Dziś przepis na sprawdzony i dobry przepis na ciasto na pierogi. To prosty, domowy przepis, który przygotujecie przez cały rok, z tanich składników, łatwo dostępnych. Ciasto wychodzi elastyczne, miękkie i pyszne.

Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki pszennej (takie do herbaty 250 ml) + do podsypywania stolnicy
  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1:

Na podsypaną lekko mąką stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę i ułóżcie z niej babkę (jak na Wielkanoc) z dziurką w środku.

KROK 2:

Do środka dziurki wlejcie żółtko, wsypcie szczyptę soli i lekko przemieszajcie nożem.

KROK 3:

Wlejcie do mąki bardzo ciepłą wodę (lub bardzo ciepłe mleko) wraz z łyżką oleju, zagniećcie ciasto. Powinno być luźne.

KROK 4:

Przełóżcie ciasto do miski i przykryjcie talerzem. Tak odstawione ciasto zostawcie na 40-60 minut.

KROK 5:

Po czasie 40-60 minut wyjmujcie po kawałku ciasta na stolnicę i cienko wałkujcie.

Z ciasta wycinajcie szklanką lub ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi i wrzucajcie na osolony wrzątek na kilka minut do gotowania.

Uwaga: skrawki, które Wam zostają po wycinaniu kółek szybko schną, więc w miarę szybko wkładajcie je z powrotem do ciasta i wałkujcie.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *