Dziś przepis na sprawdzony i dobry przepis na ciasto na pierogi. To prosty, domowy przepis, który przygotujecie przez cały rok, z tanich składników, łatwo dostępnych. Ciasto wychodzi elastyczne, miękkie i pyszne.
Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki pszennej (takie do herbaty 250 ml) + do podsypywania stolnicy
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 żółtko
- łyżka oleju
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1:
Na podsypaną lekko mąką stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę i ułóżcie z niej babkę (jak na Wielkanoc) z dziurką w środku.
KROK 2:
Do środka dziurki wlejcie żółtko, wsypcie szczyptę soli i lekko przemieszajcie nożem.
KROK 3:
Wlejcie do mąki bardzo ciepłą wodę (lub bardzo ciepłe mleko) wraz z łyżką oleju, zagniećcie ciasto. Powinno być luźne.
KROK 4:
Przełóżcie ciasto do miski i przykryjcie talerzem. Tak odstawione ciasto zostawcie na 40-60 minut.
KROK 5:
Po czasie 40-60 minut wyjmujcie po kawałku ciasta na stolnicę i cienko wałkujcie.
Z ciasta wycinajcie szklanką lub ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi i wrzucajcie na osolony wrzątek na kilka minut do gotowania.
Uwaga: skrawki, które Wam zostają po wycinaniu kółek szybko schną, więc w miarę szybko wkładajcie je z powrotem do ciasta i wałkujcie.
Smacznego 🙂