Ciasto ucierane

Pyszne i puszyste ciasto klasyczne ucierane. To proste ciasto, które zawsze się uda, nawet początkującemu kucharzowi. Przepis na ciasto z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Niezwykle puszyste i delikatne w smaku. Ciasto najlepiej smakuje polane domową polewą czekoladową, udekorowane owocami. Możesz je także polać lukrem, np. lukrem cytrynowym bądź oprószyć cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na maślane ciasto ucierane.

Maślane ciasto ucierane


SKŁADNIKI:

  • 120 g masła
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % – ok. 145 g
  • ¾ szklanki cukru – 130 g
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego – 20 g
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20-21 cm.


POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 150 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Do miski ułóż 120 g miękkiego masła. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym (¾ szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią – 20 g).


Do maślanej masy dodaj pozostałe składniki:

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % – ok. 145 g
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej tortowej – 300 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Całość dokładnie połącz mikserem na jednolite ciasto.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), zamknij obręcz a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto, wyrównaj.

Ciasto wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij ciasto, wystudź na kratce.

PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:

W rondelku podgrzej 150 g śmietanki 30 %. Ma być gorąca, ale nie zagotuj jej. 150 g czekolady połam na kawałki, dodaj do śmietanki. Garnuszek ze śmietanką zdejmij z palnika, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Udekoruj wystudzone ciasto.

Smacznego

Ciasto ucierane

Jedna odpowiedź do “Ciasto ucierane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *