Pyszny i aromatyczny kompot z dyni z dodatkiem cytryny i goździków. Kompot z dyni to zdrowy, jesienno-zimowy napój, który podasz do wszelakich dań i deserów. Kompot z dyni to prosty przepis na domowy, gorący napój, który rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Słodycz dyni przełamana jest dodatkiem cytryny, co sprawia, że kompot z dyni jest delikatnie kwaśny i jeszcze lepszy. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kompot z dyni.
SKŁADNIKI:
- 1 dynia Hokkaido – 680 g – po wydrążeniu 400 g
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 grubszy plaster cytryny
- 3 łyżki cukru
- 6 goździków
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
Do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido, której nie trzeba obierać. Możesz użyć dowolnej dyni pamiętając, by po obraniu i wydrążeniu miała łączną wagę 400 g. W przypadku większej ilości dyni dolej nieco więcej wody.
Dynię po wydrążeniu pokrój w kostkę.
Do garnka wlej litr wody, dodaj trzy łyżki cukru, cztery łyżki soku z cytryny, gruby plaster cytryny oraz sześć goździków (lub więcej, do 10 sztuk), zagotuj.
Jeden litr wody to cztery szklanki o pojemności 250 ml.
Porada. Do gotowanej wody z dynią możesz dodać jedną obraną i pokrojoną na kawałki pomarańczę.
Do wrzącej wody dodaję kawałki dyni, zmniejszam moc palnika do średniej mocy. Kompot gotuję 10 minut.
Gotowy kompot odsączam na sicie i podaję. Smakuje do śniadania, obiadu i kolacji.
Smacznego
Kompot z dyni z cytryną i goździkami
Bardzo smaczny, słodki ale chyba dlatego że dałam czubate łyżki cukru..😃
Wrzuciłam pół pomarańczy bo została, pysznie na prawdę 👍
Dziękuję 😃
Trzy płaskie łyżki wystarczą 👍
Smaczny domowy kompocik 👏😍
Bardzo dobry, też zrobiłam z dyni hokkaido, dziekuje za przepis.
Ps. Jeszcze dodaję szczyptę mielonego imbiru, polecam 🙂
Pozdrawiam Panią i dziękuję za te wszystkie smaczne przepisy ❤️
Dziękuję 😃👍