Kompot z dyni

Pyszny i aromatyczny kompot z dyni z dodatkiem cytryny i goździków. Kompot z dyni to zdrowy, jesienno-zimowy napój, który podasz do wszelakich dań i deserów. Kompot z dyni to prosty przepis na domowy, gorący napój, który rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Słodycz dyni przełamana jest dodatkiem cytryny, co sprawia, że kompot z dyni jest delikatnie kwaśny i jeszcze lepszy. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kompot z dyni.

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia Hokkaido – 680 g – po wydrążeniu 400 g
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 6 goździków
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE:

Do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido, której nie trzeba obierać. Możesz użyć dowolnej dyni pamiętając, by po obraniu i wydrążeniu miała łączną wagę 400 g. W przypadku większej ilości dyni dolej nieco więcej wody.

Dynię po wydrążeniu pokrój w kostkę.

Do garnka wlej litr wody, dodaj trzy łyżki cukru, cztery łyżki soku z cytryny, gruby plaster cytryny oraz sześć goździków (lub więcej, do 10 sztuk), zagotuj.

Jeden litr wody to cztery szklanki o pojemności 250 ml.

Porada. Do gotowanej wody z dynią możesz dodać jedną obraną i pokrojoną na kawałki pomarańczę.

Do wrzącej wody dodaję kawałki dyni, zmniejszam moc palnika do średniej mocy. Kompot gotuję 10 minut.

Gotowy kompot odsączam na sicie i podaję. Smakuje do śniadania, obiadu i kolacji.

Smacznego

Kompot z dyni z cytryną i goździkami

5 odpowiedzi na “Kompot z dyni”

  1. Bardzo smaczny, słodki ale chyba dlatego że dałam czubate łyżki cukru..😃
    Wrzuciłam pół pomarańczy bo została, pysznie na prawdę 👍

  2. Bardzo dobry, też zrobiłam z dyni hokkaido, dziekuje za przepis.
    Ps. Jeszcze dodaję szczyptę mielonego imbiru, polecam 🙂
    Pozdrawiam Panią i dziękuję za te wszystkie smaczne przepisy ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *