Proste ciasto bez miksera ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Puszyste, oblane lukrem i posypane pokruszonymi płatkami migdałowymi HELIO. Wspaniałe, szybkie, na święta i do kawy w sam raz.
Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- szklanka maślanki
- opakowanie cukru z wanilią
- łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu
- lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
- pokruszone płatki migdałowe od HELIO
Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Przygotowuję lukier: do cukru pudru w szklance dodaję wodę, energicznie mieszam by nie było grudek. Wsypuję sporą garść pokruszonych płatków migdałowych, mieszam. Smaruję wystudzone ciasto. Podaję.
Do przepisu wykorzystałam płatki migdałowe HELIO.
Wypróbuj także kilka innych moich przepisów na ciasta bez miksera
https://kuchniaani.pl/ciasto-z-truskawkami-bez-miksera/
Cudne i pyszne te ciasta masz Aniu!
🙂