Słodka jesień u mnie nastała;) Pięknie prezentujące się ciasto z konfiturą różaną pachnie obłędnie, kusi wyglądem, prostotą i smakiem. Ciasto na niedzielę upiekłam w małej formie od babki, 22 cm. Chciałam, by tradycyjne ciasto na keksówkę zamieniło się w super mini babkę. Udało się!:) Gotowe i lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą lub lukrem, ozdobić bakaliami. Do ciasta można dodać dowolną konfiturę lub dżem, bakalie, kakao – to jedno ciasta a zastosowań masa! Do tego proste, szybkie i smaczne – takie jak lubię i zapewne większość z Was gdy nie ma czasu 🙂
Polecam na rodzinny weekend lub spotkanie z bliskimi w tygodniu, szybkie ciasto bez miksera, bez wysiłku, po cichutku gdy dziecko za ścianą śpi 😍
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa
- 1 duże jajko, u mnie L
- 100 ml mleka, u mnie 2%
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mały słoik konfitury różanej
- skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
- masło i bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder do oprószenia ciasta, opcja: lukier lub polewa
PRZYGOTOWANIE:
Składniki w temp. pokojowej.
W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki kuchenną rózgą. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję odrobinę mleka, jak za rzadkie nieco mąki.
Małą foremkę do babki – u mnie 22 cm smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wlewam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół.
Proste i smaczne ciasto bez miksera gotowe! SMACZNEGO 🙂
Nie wiem, jak smakowałoby w wersji z jakąś inną konfiturą lub dżemem, ale to z konfiturą różaną warte jest grzechu (?) łakomstwa:)))
Praktycznie każdy słodki dodatek pasuje – jaki dżem taki delikatny aromat – polecam!😊