Kolejne szybkie ciasto, z tych które można przygotować bez miksera, po cichu gdy dziecko za ścianą śpi 😉 Aromatyczne kakaowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem suszonej żurawiny i jabłek. Musicie wypróbować!
Uwielbiam przepis na to ciasto, bo za każdym razem może powstać inne – orzechowe, z bakaliami, z dowolnymi świeżymi lub suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, o różnych aromatach, z kakao lub bez. Jest świetne posypane delikatnie cukrem pudrem.
Zapraszam na szybkie i pyszne, pulchne ciasto bez miksera, parzcie kawy i smakujcie w miłym towarzystwie, tak jak ja 🙂
SMACZNEGO!
Szybkie czekoladowe ciasto z żurawiną i jabłkami – bez miksera, POLECAM 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3 spore łyżki ciemnego i gorzkiego kakao
- niecała szklanka drobnego cukru
- szklanka mleka lub maślanki
- opakowanie cukru z wanilią
- spora garść suszonej żurawiny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 mniejsze obrane jabłka
- forma 24 x 30 cm
Przygotowanie:
Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników, na końcu dodaję suszoną żurawinę – jabłka na samym końcu gdy ciasto będzie już w formie.
Obrane jabłka kroję w cienkie półksiężyce. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wtykam jabłka.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Kolejne fantastyczne ciasto Ani:)))
Jak cała Ania hehe 🤩🤩 DZIĘKUJĘ:)
Pychotka ciasto;) Ja robię z gruszkami i dodaję miodu kolejny super przepis 😊