Ciasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie w wykonaniu i już – jest smacznie dziś u nas – wyjątkowo! 😉
Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! 😉
Zapraszam dziś na ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń
- 4 plastry ananasa z puszki
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie
- 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki (oprócz dodatkowych 2 łyżeczek mąki) przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub trzepaczką. Mokre składniki miksuję w oddzielnej misce. Mieszam mokre i suche składniki, dodaję cynamon.
- Następnie rozdzielam ciasto na dwa, do jednej miski dodaję 3 łyżeczki kakao, do drugiej 2 łyżeczki mąki.
- Wylewam ciasto na przemian do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując.
- Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Nie mam mam pojęcia, dlaczego, ale wyszedł mi kompletny zakalec.
Witam mnie również wyszedl niestety zakalec..Ciasto do zjedzenia..