Dżem z rabarbaru to moje wspomnienie dzieciństwa. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Pyszny, szybki i prosty dżem z rabarbaru, który przygotujesz w kilka chwil – dżem gotuje się 15 minut. Wystarczy rabarbar, sok z pomarańczy i cukier. Dla wzbogacenia smaku dodaj cukier z wanilią. Pomarańczę śmiało możesz zastąpić sokiem z cytryny. Kilka podstawowych składników i masz wspaniały w smaku domowy dżem z rabarbaru, który idealnie pasuje do domowych placków na maślance, biszkoptu lub naleśników. Do dżemu z rabarbaru możesz dodać śliwki, jabłka, morele, truskawki.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Zapraszam po sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru z dodatkiem soku z pomarańczy.
Dżem z rabarbaru
SKŁADNIKI:
- 1 kg rabarbaru
- 450 g cukru
- 30 g cukru z wanilią
- sok z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyj, odetnij końce, nie obieraj. Jeśli podczas krojenia na kawałki z łodygi wychodzą włókna, możesz go delikatnie obrać w miejscu pojawienia się włókien. Pokrój go na niewielkie 1,5 cm kawałki, ułóż w garnku.
Tak przygotowany rabarbar zasyp cukrem, cukrem z wanilią oraz zalej sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Delikatnie wymieszaj, odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie garnek postaw na małej mocy palnika.
Gotuj często mieszając przez około 20 minut. Po 15 minutach rabarbar powinien rozpaść się.
Mój dżem z rabarbaru gotowałam niecałe 20 minut.
Porada: Im więcej rabarbar puści soku, tym dłużej go gotujemy, aby sok wyparował a dżem zgęstniał.
Dżem wyłóż do wyparzonych i suchych słoiczków. Potrzeba będzie około 6 słoiczków o pojemności 200 ml. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem na ściereczce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po odwróceniu, wieczka od słoików powinny być wklęsłe. Jeśli nie, lekko je wciśnij, powinny się zassać.
Dżem z rabarbaru, kilkuskładnikowy, szybki i prosty gotowy!
Smacznego.
Rewelacyjny pomysł! A zdjęcie kusi tak, że żałuję że mi się tak nie chce robić:)
Gratuluję:)
😉👍
Mam pełno rabarbaru i nie wiedziałam co z nim zrobić. Robiłam już ciasto, trochę oddałam sąsiadom. Widzę, że teraz czas na dżem. Nigdy nie robiłam żadnego sama, więc mam nadzieję, że się uda 😉
Na pewno się uda 😉👍 Smacznego!
Rewelacyjna pychota:)))
Dziękuję 😉
Jest przepyszny. To mój pierwszy dżem w życiu i zasmakował każdemu. Nie za słodki, nie za kwaśny. 😍
Dziękuję 🙂👌
Ile go można go trzymać?
Dobrze zawekowany, w piwniczce, lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu może postać kilka miesięcy. Lecz u nas szybko znika 😉
rewelacyjnie prosty przepis…..nawet ja potrafię go zrealizować
😃👍