Placki na maślance

Maślankowe placuszki, domowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Placki z przepisu wychodzą puszyste, delikatne. Najlepiej smakują jeszcze gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub wszelkich konfitur i dżemów owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam sprawdzony przepis na ekspresowe placki na maślance.

Placki na maślance


SKŁADNIKI:

  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • łyżka soku pomarańczowego
  • szklanka maślanki
  • 30 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijam dwa całe jajka. Wsypuję 30 g cukru z wanilią oraz szczyptę soli. Całość ubijam rózgą kuchenną przez 3 minuty.

Porada. Cukier z wanilią możesz zastąpić cukrem wanilinowym, a nawet zwykłym białym.

Odmierzam 40 g masła, roztapiam w rondelku i studzę.

Do jajek z cukrem dodaję resztę mokrych składników:

  • łyżkę soku pomarańczowego (możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy lub cytryny),
  • szklankę (250 ml) maślanki,
  • 40 g roztopionego i wystudzonego masła. Składniki mieszam.

Wsypuję suche składniki: dwie szklanki mąki pszennej oraz dwie lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia, mieszam krótko do połączenia, by nie było grudek. Najlepiej zrobić to przy użyciu rózgi kuchennej.

Na patelni rozgrzewam olej. Placki smażę partiami z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.

Gotowe oprószam cukrem pudrem i podaję od razu. Smakują także na zimno lub odgrzane w piekarniku bądź na patelni.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Placki na maślance”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *