Delikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia lub folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła.
Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili.
Składniki:
- 12 porcji filetów z mintaja
- 2 jajka
- mąka kukurydziana, zamiennie pszenna, pełnoziarnista
- przyprawa do ryb, szczypta kardamonu, świeżo zmielony pieprz
- sól
- kilka plastrów cytryny do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety myję w zimnej wodzie, dobrze odsączam, suszę na papierowym ręczniku. Ważne, by ryba była sucha, dzięki czemu nie będzie rozpadać się na patelni.
Do miski wysypuję trochę mąki kukurydzianej, w oddzielnej mieszam widelcem jajka z niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ryby przyprawiam z obu stron, nie solę.
Obtaczam w jajku i mące, smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe układam w naczyniu, solę lekko z obu stron, przykrywam naczynie pokrywką, ryby odpoczywają.
Podaję z ziemniakami, surówką z kapusty lub ulubionymi warzywami strączkowymi.
Smacznego 🙂