Makaron z warzywami to danie, które nigdy nam się nie znudzi! Jemy je w różnych proporcjach, z najróżniejszymi rodzajami warzyw. Na makaron z warzywami jest masa pomysłów, takie dania smakują dzieciom, zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Świetnie nadają się (szczególnie poza sezonem) warzywa te mrożone, dobrze zakupić kilka rodzajów, mieszać dowolnie w zależności od chęci w połączeniu z ziołami, przyprawami, czosnkiem, suszonymi pomidorami.
Proste danie, makaron w warzywami, który można zastąpić cenną w składniki odżywcze kaszę (świetnie nadaje się pęczak, kasza jaglana, gryczana) lub brązowy ryż. Gotowe danie zawsze posypuję czymś świeżym zielonym, najczęściej pada na natkę lub rukolę (zawiera dużo wapnia) – jej ostrzejszo-orzechowy smak wspaniale podkreśla dania z makaronu i warzyw.
Składniki:
- 300 g makaronu krótkiego, np. kokardki, świderki, podobne
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona papryka
- szklanka zielonej i żółtej fasolki ciętej – użyłam mrożonej
- vegeta natur, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
- oliwa z oliwek
- do podania: ser i zielone – pietruszka
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieram, kroję w kostkę, przesmażam na oliwie.
- Po chwili dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, gdy lekko zmięknie dodaję pokrojonego w kostkę pomidora.
- Mieszam, dodaję fasolki, przyprawiam, przykrywam, duszę do miękkości.
- Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu.
- Podaję makaron z warzywami, wzbogacam danie serem i świeżo skrojoną natką.
Gotowe! Smacznego 🙂