Tarta z kremem i owocami

Domowa tarta z owocami i niezwykle puszystym kremem z mascarpone i śmietanki to propozycja na weekendowy i szybki deser. Tarta udekorowana sezonowymi owocami prezentuje się pięknie, podana do popołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami to pomysł na deser, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka (na niedużą blaszkę, np. o wymiarach 20 x 23 cm).

Tarta z kremem i owocami


SKŁADNIKI:

  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła, prosto z lodówki
  • 1 średnie jajko
  • 45 g drobnego cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 350 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 30 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru – 85 g

Dodatkowo owoce: posiekane na cztery lub połówki truskawki, maliny, borówki.


Uwagi do przepisu:

Do przepisu wykorzystałam formę do tarty o średnicy 23 cm. W nieco większej tarta będzie niższa.
Do składników na krem z mascarpone możesz dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny lub limonki.
Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami, także listkami świeżej mięty.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, następnie szybko zagniatam ciasto dłońmi, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 40 minut.

Ciastem wykładam formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 40 minut do lodówki.

Po tym czasie wyjmuję ciasto i piekę je w temp. 160 st. C przez ok. 35 minut.(ustawiam program grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Wystudzone dekoruję kremem, trzymam w lodówce.

Przed podaniem dekoruję umytymi, osuszonymi i posiekanymi (truskawki) owocami. Można udekorować listkami mięty.

Przygotowanie kremu: w wysokim naczyniu umieszczam składniki na krem (oprócz masła), miksuję (ostrożnie, by nie pochlapać kuchni) zaczynając od małych obrotów i powoli je zwiększając. Po kilku chwilach miksowania na większych obrotach krem gęstnieje. Dodaję kawałeczki zimnego masła, miksuję do połączenia. Sztywnym kremem dekoruję wystudzone ciasto, wykładam owoce.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Tarta z kremem i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *