Frytki

Frytki to niewątpliwie jeden z popularniejszych dodatków ze smażonych ziemniaków serwowanych do mięs, ryb, nuggetsów czy domowych hamburgerów. Frytki to szybki i fajny sposób na podanie ziemniaków z patelni. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Najlepiej smakują z solą i ketchupem. Frytki złociste i chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażone frytki.

Domowe, smażone frytki


SKŁADNIKI:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 550 ml oleju

Dodatki: sól, ketchup, sos pomidorowy, sos czosnkowy.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, pokrój w równej wielkości słupki (dzięki czemu frytki usmażą się równomiernie).

Przygotuj dużą miskę z zimną, wręcz lodowatą wodą. Wsyp płaską łyżkę cukru. Zanurz ziemniaki na 30 minut.

Po tym czasie odsącz pokrojone ziemniaki na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce.

Wybierz szeroką i dużą patelnię. Rozgrzej na niej dobrze 550 ml oleju rzepakowego.

Wrzuć jeden kawałek, aby przekonać się że „skwierczy”. Jeśli tak, oznacza to, że olej został dobrze rozgrzany. Jeśli nie, poczekaj jeszcze chwilę.

Ziemniaki podziel na dwie, trzy porcje. Wszystko zależy jak dużych ziemniaków i patelni używasz.

Ostrożnie wrzuć porcje ziemniaków, smaż 20-25 minut aż będą ładnie rumiane. Kontroluj moc palnika. Uważaj, by nie była zbyt wysoka, bo frytki zaczną się przypalać.

Na początku nie ruszaj frytek. Po kilku minutach możesz zacząć je delikatnie mieszać.

Usmażone frytki wyławiaj łyżką cedzakową lub szczypcami. Odsączaj na papierowym ręczniku.

Frytki podawaj posolone, z ketchupem lub ulubionym sosem, np. sosem tysiąca wysp.

Smakują jako dodatek do dań mięsnych, potraw z grilla, ryb oraz jako samodzielne danie / przekąska na ciepło.

Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Frytki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *