Galareta z kurczakiem

Galareta drobiowa z marchewką i jajkami na twardo to smaczna przekąska podawana na zimno. Smakuje z dodatkiem octu, chrzanu i pieczywa. Galareta z kurczakiem z warzywami to prosta przekąska, którą podasz na wszelakie imprezy okolicznościowe, Wielkanoc, Sylwester, spotkania ze znajomymi. Do galarety z kurczakiem możesz dodać różne warzywa, te świeże jak i konserwowe, np. paprykę, zielony groszek, kukurydzę.. Domowa galareta to jedna z lepszych przekąsek na zimno serwowanych w moim domu. Zapraszam po sprawdzony przepis na galaretę z kurczakiem, jajkami na twardo i marchewką.

Galareta z kurczakiem, jajkami na twardo i marchewką


SKŁADNIKI DO UGOTOWANIA KURCZAKA I MARCHEWKI:

  • 1500 ml wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 litr bulionu
  • 3 lekko czubate łyżki żelatyny – 30 g
  • ½ pęczka natki

PRZYGOTOWANIE:

Na dnie średniej wielkości garnka układam umyte mięso, dodaję trzy obrane marchewki, liść laurowy i trzy kulki ziela angielskiego. Całość zalewam 1500 ml zimnej wody.

Mięso z marchewką doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam moc palnika do średniej. Całość gotuję do miękkości marchewki i gotowości mięsa.

Ugotowanego kurczaka studzę, obieram ze skóry, dzielę na mniejsze kawałki.
Marchew kroję w plasterki. Można przekroić ją wzdłuż na pół i posiekać na niezbyt grube pół talarki.

Obrane jajka ugotowane na twardo kroję wzdłuż dłuższego boku na pół. Jajka możesz pokroić także na ćwiartki.

Do salaterek rozkładam kolejno kawałki kurczaka, plasterki marchewki, połówki jajek na twardo, posiekaną natkę.

Tak postępuję z kolejnymi salaterkami.

Do gorącego bulionu (bądź rosołu) wsypuję 3 lekko czubate łyżki żelatyny – 30 g, energicznie mieszam, by cała żelatyna w proszku rozpuściła się.

Bulionem zalewam salaterki z kurczakiem, tak by przykryć całość. Odstawiam do wystudzenia.

Galarety układam w lodówce pod przykryciem, Dobrym przykryciem jest folia aluminiowa.

Galaretę z kurczakiem i marchewką podaję polaną octem 10 %, octem wymieszanym z zimną wodą (pół na pół) lub z chrzanem i pieczywem.

Smacznego

Galareta z kurczakiem, marchewką i jajkiem na twardo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *