Gulasz z cukinii

Smaczny i aromatyczny warzywny gulasz z cukinii i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i chili. Gulasz smakuje podany z bagietką, grzankami lub jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. To bardzo prosty przepis, z łatwo dostępnych składników. Do gulaszu możesz dodać dwie czerwone papryki a jedną cukinię zastąpić żółtą. Pyszny gulasz z cukinii możesz podać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Gulasz z cukinii możesz wzbogacić o kawałki kiełbasy lub kosteczki piersi z kurczaka. Podawaj wtedy z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii, marchewki i cebuli.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże cukinie – ok. 1150 g
  • kawałek pora – jasna część
  • 3 marchewki
  • 2 nieduże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ ostrej papryczki
  • 250 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła

PPRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, cebule i czosnek obieram.

Z cukinii odkrawam końce. Cukinię kroję wzdłuż na pół, połówki ponownie na pół. Powstają cztery podłużne ćwiartki, które siekam w małą kostkę.
Marchewki obieram, kroję podobnie jak cukinię. Najlepiej, by warzywa były podobnej wielkości.

Obraną cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę. Podobnie kroję połowę ostrej papryczki i kawałek pora.

Porada. Dwie cebule można zastąpić kolejnym kawałkiem pora – jasną częścią lub dwoma, małymi czerwonymi cebulami. Pokrój je wtedy podobnie jak cebulę, czyli drobno.

W sporym garnku rozgrzewam cztery łyżki oliwy oraz łyżkę masła.

Przesmażam na nich drobno posiekaną cebulę, pora, czosnek, chili oraz marchewkę.

Całość smażę na niewielkiej mocy palnika przez kilkanaście minut często mieszając.

Gdy marchewka będzie delikatnie miękka dodaję pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Wlewam szklankę (250 ml) bulionu. Bulion możesz zastąpić wodą.

Gulasz duszę na średniej mocy palnika przez 20-25 minut. Warzywa mają być miękkie i delikatne.

Doprawiam do smaku solą i niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Pieprz można pominąć.

Porada. Dla dodatkowego aromatu, możesz dodać niewielką ilość mielonej słodkiej i/lub ostrej papryki.

Gulasz smakuje podany z bagietką, grzankami jako samodzielne danie wege lub jako dodatek do pieczonych bądź grillowanych mięs.

Odgrzewany każdego dnia smakuje jeszcze lepiej. Nadmiar możesz zawekować w słoikach lub zamrozić.

Smacznego

Gulasz z cukinii i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *