Placki bananowe

Placki bananowe posypane cukrem pudrem to smaczna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. Możesz podać je posypane cukrem pudrem lub polane miodem, syropem klonowym. Bardzo proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. To placki, które uwielbiają dzieci i dorośli. Smakują na ciepło, prosto z patelni, odgrzane w piekarniku lub na zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe placki bananowe.

Placki bananowe


SKŁADNIKI:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli i cynamonu
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatek cynamonu można pominąć.
Olej do smażenia (używam oleju rzepakowego) możesz zastąpić masłem klarowanym.


PRZYGOTOWANIE:

Banana obieram i ugniatam widelcem na puree.

W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli i cynamonu

Do sypkich składników dodaję mokre składniki:

  • 2 całe jajka
  • ½ szklanki mleka
  • puree z banana

Całość mieszam przy pomocy rózgi kuchennej.

Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju smażę placki z obu stron na ładny złoty kolor.

Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Inspiracja: przyślijprzepis


Smacznego

Placki bananowe posypane cukrem pudrem i udekorowane plasterkami bananów smakują obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *