Placki bananowe posypane cukrem pudrem to smaczna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. Możesz podać je posypane cukrem pudrem lub polane miodem, syropem klonowym. Bardzo proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. To placki, które uwielbiają dzieci i dorośli. Smakują na ciepło, prosto z patelni, odgrzane w piekarniku lub na zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe placki bananowe.
Placki bananowe
SKŁADNIKI:
- 1 banan
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli i cynamonu
- olej do smażenia
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatek cynamonu można pominąć.
Olej do smażenia (używam oleju rzepakowego) możesz zastąpić masłem klarowanym.
PRZYGOTOWANIE:
Banana obieram i ugniatam widelcem na puree.
W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli i cynamonu
Do sypkich składników dodaję mokre składniki:
- 2 całe jajka
- ½ szklanki mleka
- puree z banana
Całość mieszam przy pomocy rózgi kuchennej.
Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju smażę placki z obu stron na ładny złoty kolor.
Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Inspiracja: przyślijprzepis
Smacznego
Placki bananowe posypane cukrem pudrem i udekorowane plasterkami bananów smakują obłędnie!