Gazpacho

Hiszpańskie gazpacho z surowych pomidorów, ogórków i papryki to świetny chłodnik na upalne dni. Dodatkiem jest białe pieczywo, czosnek oraz ocet winny. Prosty w przygotowaniu, z kilku świeżych składników, orzeźwiający, pyszny. Gazpacho możesz przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, podać gdy przyjdą goście. To pyszny warzywny chłodnik, który idealnie smakuje podany na zimno w ciągu dnia. To także super pomysł na płynną i zdrową przekąskę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na hiszpańskie gazpacho.

Gazpacho


SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów – około 6 dużych sztuk
  • 5 ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki jasnego pieczywa, np. bułeczki paryskiej, ciabatty
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie chłodnika zaczynam od umycia wszystkich warzyw.

Pomidory myję, układam w misce i sparzam wrzątkiem, po to by obrać je ze skórki.

Ogórki obieram, kroję w kostce. Układam je w miseczce, solę i odstawiam na 10 minut, by puściły sok.

Paprykę kroję w kostkę.

Czosnek obieram i siekam na cztery lub na pół. Obraną czerwoną cebulę kroję w kostkę.

Pomidory obieram ze skórki, pozbawiam szypułek i kroję w kostkę.

Jeśli masz już pokrojone wszystkie warzywa, odłóż kilka kosteczek z każdego rodzaju do dekoracji.

Wszystkie warzywa umieszczam w misie blendera lub dużym garnku. Ogórki odciskam z nadmiaru soku.

Wszystkie składniki na gazpacho miksuję na gładki mus. Wlewam po łyżce soku z cytryny, oliwy oraz octu winnego, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Cytrynę możesz zastąpić limonką, w tej samej ilości.

Na koniec dodaję dwie lub trzy kromki jasnego pieczywa (np. bułeczki), miksuję ponownie.

Gazpacho po zmiksowaniu próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem oraz octem winnym.

Gazpacho przelewam do szklanek lub miseczek. Przechowuję pod przykryciem w lodówce.

Przed podaniem gazpacho udekoruj posiekanymi świeżymi warzywami użytymi w przepisie, tj. pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość możesz skropić oliwą, udekorować świeżą bazylią i posiekaną fetą.


Smacznego

KuchniaAni.pl

7 odpowiedzi na “Gazpacho”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *