Placki z warzyw

Placki z warzyw, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Placki z warzyw to super pomysł na przystawkę, kompletny obiad lub kolację na ciepło. Placki polecam z sosem pomidorowym udekorowane rukolą lub słodką śmietaną. Zapraszam na przepis na placki z warzyw, które podasz na obiad lub kolację.

Placki z warzyw


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 3 nieduże marchewki
  • 4 spore pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcecie możecie pominąć dodanie proszku do pieczenia.
Do placków można dodać duży ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku.


PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zostawiam w misce i obficie solę. Odstawiam na bok, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską.

W międzyczasie obieram marchewkę oraz cebulę. Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam, pomagam sobie blenderem. Pieczarki myję i również trę na tarce o dużych oczkach.

Cukinię dobrze odciskam, układam w misce, dodaję resztę składników, wbijam jajko, wsypuję mąkę oraz proszek, mieszam do połączenia. Przyprawiam.

Na patelni rozgrzewam olej. Z ciasta nabieram łyżką porcję, układam na patelni i formuję szybko kształt placka, lekko spłaszczam odwróconą stroną łyżki. Placki smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Pierwszą partię próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, do smaku.

Placki z warzyw podaję gorące ze słodką / kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym udekorowane rukolą.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Placki z warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *