Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka!
Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree!
Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree!
Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy.
Składniki:
- 1 seler
- ok. 500 g ziemniaków
- łyżeczka chrzanu
- 2 spore łyżki masła
- mały kubek śmietany 18%
- ok. połowa szklanki mleka
- sól do smaku
- opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę.
Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości.
Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy do gładkości. W razie potrzeby doprawiamy solą, opcja – dodajemy gałkę muszkatołową.
Podajemy do obiadu z koperkiem, gotowe 😉