Aromatyczny gulasz paprykowy z kiełbasą w sosie pomidorowym to super pomysł na danie obiadowe. Gulasz przygotujesz w jednym garnku, z łatwo dostępnych składników. Dobrze doprawiony gulasz z papryki i kiełbasy na bulionie warzywnym z pomidorami krojonymi to pyszny obiad. Podasz go z pieczywem, grzankami czosnkowymi bądź z potrawami z ziemniaków, np. kopytkami, kluskami śląskimi.. Smakuje także z kaszą, ryżem, wszelkimi krótkimi makaronami. Kiełbasę możesz zastąpić parówkami lub kawałkami piersi kurczaka. Danie na talerzu posyp parmezanem (lub innym serem) oraz udekoruj świeżymi ziołami, np. natką, kolendrą, bazylią, a nawet koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony i łatwy przepis na gulasz paprykowy z kiełbasą.
Gulasz paprykowy z kiełbasą
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów krojonych – 1 puszka
- 500 ml bulionu – 2 szklanki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
W szerszym i średnim garnku rozgrzej trzy łyżki oliwy.
Umyte papryki przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kostkę. Obraną cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
Porada. Jeśli wolisz cebulę możesz pokroić w cienkie piórka.
Cebulę, czosnek oraz papryki podsmaż przez kilkanaście minut na średniej mocy palnika, często mieszaj. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Cebula wraz z papryką ma się delikatnie zeszklić.
Porada. Jeśli chcesz to dobry moment, by dodać dwie kulki ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy.
Kiełbasę przekrój wzdłuż na cztery, posiekaj w kostkę.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodaj do podsmażonych warzyw w garnku, wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Wlej 500 ml dobrego i aromatycznego bulionu, dodaj puszkę krojonych pomidorów. Całość zamieszaj, dopraw. Gotuj na średniej mocy palnika przez 20 – 25 minut.
Potrawę spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Pyszny i aromatyczny gulasz paprykowy z kiełbasą podawaj z grzankami, pieczywem bądź z potrawami z ziemniaków. Gulasz smakuje także z kaszą, ryżem lub makaronem.
Danie na talerzu posyp parmezanem (lub innym serem) oraz udekoruj świeżymi ziołami, np. natką, kolendrą, bazylią, a nawet koperkiem.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Pyszna potrawa 😉
Proste i zawsze smakuje! Uwielbiam paprykę i kiełbasę- trafiła Pani w punkt 😋😉
Jutro robię x3 składniki. 🙂
😋👍