Gulasz wieprzowy

Niezwykle aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i pieczarkami. Mięso rozpływające się w ustach w lekkim sosie pomidorowym to pyszny, domowy obiad. Do gulaszu z powodzeniem dodasz tartą marchew (2 sztuki) oraz połowę cukinii. Gulasz możesz smażyć zarówno na oleju, jak i smalcu. Podawaj go z kaszą gryczaną i posiekanymi ogórkami kiszonymi lub surówką colesław. Gulasz świetnie smakuje z potrawami z ziemniaków i buraczkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz wieprzowy, aromatyczny i rozpływający się w ustach.

Gulasz wieprzowy


SKŁADNIKI:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 duże pieczarki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu (500 ml)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej zaczynam od umycia i zamarynowania mięsa w przyprawach. W tym celu mięso myję, kroję na kawałki o równej wielkości – około 2 cm x 2 cm. Układam je w misce, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Możesz dodać także odrobinę ostrej papryki i/lub wędzonej, która dodatkowo nada aromatu daniu.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z mięsem.

Mięso przesmaż na trzech łyżkach oleju. Dodaj dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Wybierz głęboką i sporą patelnię. Mięso smaż często mieszając (by równomiernie się usmażyło) przez 25 minut na nieco większej niż średniej mocy palnika. Zamiast oleju możesz sięgnąć po łyżkę smalcu.

W międzyczasie przygotuj warzywa. Papryki i pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w talarki, półksiężyce.

Na dwóch łyżkach oleju przesmaż cebulę przez 5 minut.

Po tym czasie dodaj paprykę i pieczarki, lekko posól i popieprz, wymieszaj. Warzywa smaż na średniej mocy palnika przez 25 minut aż ładnie się zeszklą.

Następnie połącz usmażone mięso z warzywami, dodaj bulion i koncentrat. Polecam garnek o pojemności 2,5-3 litry. Całość smaż przez 35 minut na średniej mocy palnika często mieszając. Pod koniec duszenia gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Aromatyczny gulasz podawaj do kasz, potraw z ziemniaków i ulubionych surówek.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Gulasz wieprzowy”

  1. Wczoraj robiłam krok po kroku. Świetny przepis! Polecam dla całej rodziny. Mięso rozpływa się w ustach..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *