Maślane ciasto z węgierkami to pyszne ciasto, które upieczesz przez cały rok, także z innymi owocami, nawet mrożonymi. To zdecydowanie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez miksera, z łatwo dostępnych składników, które zawsze się udaje. Ciasto pachnące masłem, delikatne i puszyste. Zdecydowanie polecam, nawet dla początkujących kucharzy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smaczne ciasto ze śliwkami.
Maślane ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 12 sztuk śliwek węgierek
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 czubate łyżki cukru z wanilią – 30 g
- 100 g masła
- 5 średnich jaj (rozmiar L)
- 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto możesz upiec także w tortownicy o średnicy 22 cm, czas pieczenia może się zmienić, a ilość śliwek będzie mniejsza.
Zamiast 5 średnich jajek możesz użyć 4 dużych (XL).
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Śliwki myję, osuszam, przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestki.
100 g masła, czyli połowę klasycznej kostki 200 g stapiam w rondelku, studzę.
Do miski dodaję kolejno poniższe składniki:
- wsypuję dwie szklanki przesianej mąki pszennej, ½ szklanki cukru, dwie czubate łyżki cukru z wanilią – 30 g, dwie lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Całość mieszam rózgą kuchenną. Wbijam pięć średnich jajek, wlewam 100 g roztopionego i przestudzonego masła. Mieszam krótko do połączenia.
Porada. Dodatkowo do ciasta możesz wlać kilka kropel aromatu waniliowego lub łyżeczkę pasty z wanilii, co jeszcze bardziej wzbogaci aromat i smak ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
Możesz zrezygnować z papieru do pieczenia i całą formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Do tortownicy wylewam ciasto, wyrównuję.
W ciasto wtykam równomiernie połówki śliwek, skórką do dołu.
Formę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika. Ciasto piekę przez 45-50 minut. Po 45 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wsunięty patyczek w ciasto powinien wyjść suchy.
Upieczone ciasto od razu można wyjąć z piekarnika.
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Ciasto długo zachowuje świeżość. Przechowuj je szczelnie owinięte folią aluminiową lub zawinięte w papier śniadaniowy i włożone do woreczka foliowego.
Smacznego
Maślane ciasto ze śliwkami
Pysznie.