Hummus

Hummus to kremowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Hummus to świetny dodatek do grzanek, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków, grissini.. To bardzo zdrowe smarowidło na pieczywo. Przed podaniem pastę udekoruj świeżymi ziołami, np. natką lub kolendrą oraz polej niewielką ilością dobrej oliwy. Polecam także oliwy smakowe, np. oliwę z chili bądź aromatyczną oliwę czosnkową. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową pastę z ciecierzycy – hummus.

SKŁADNIKI:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżek niegazowanej wody
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę odsącz z zalewy.

Odsączoną ciecierzycę z puszki umieść w wysokim naczyniu od zestawu blendera. Dodaj obrany i posiekany na mniejsze kawałki czosnek. Jeśli wolisz mocniejszy smak, dodaj dwa niewielkie ząbki czosnku.

Odmierz trzy pełne łyżki pasty sezamowej tahini.

Do misy blendera dodaj kolejno: trzy łyżki pasty sezamowej tahini, sok wyciśnięty z połowy cytryny, osiem łyżek wody niegazowanej oraz łyżeczkę oliwy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, najlepiej świeżo zmielonym. Całość dokładnie zblenduj na gładki mus. Możesz dolać łyżeczkę więcej oliwy bądź oliwy smakowej, np. z chili.

Gotową pastę trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami, polej odrobiną oliwy. Możesz posypać szczyptą ostrej papryki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *