Ice tea

Ice tea – mrożona herbata to idealna propozycja na zimny napój w upały. Domowa mrożona herbata to tylko trzy podstawowe składniki plus cytrusy dla orzeźwienia i dekoracji. Bez zbędnych składników. Herbatę wykonasz w kilka chwil. Dodaj kostki lodu, listek mięty i ciesz się smacznym zimnym napojem. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przez na mrożoną herbatę – ice tea.


Ice tea – mrożona herbata


SKŁADNIKI:

  • 1 litr wrzątku
  • 2 torebki czarnej herbaty / earl grey
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • kostki lodu

Do dekoracji i smaku: plastry cytryny / pomarańczy i listki mięty (opcjonalnie).

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Zaparz herbatę.

Do dzbanka wlej litr zagotowanej, wrzącej wody, czyli cztery szklanki po 250 ml. Dodaj dwie torebki czarnej herbaty (lub earl grey). Herbatę posłodź czterema łyżeczkami cukru (lub więcej, do smaku).

Porada. Możesz posłodzić herbatę cukrem trzcinowym, białym lub miodem. Cukier rozpuść we wrzątku, zaś (jeśli używasz) miód dodaj do letniej herbaty. To ile cukru / miodu dodasz zależy jak bardzo słodki napój chcesz otrzymać. Możesz też zrezygnować z dodatku cukru.

Krok 2. Przestudź herbatę.

Herbatę przestudź, wstaw do lodówki do schłodzenia.

Krok 3. Dodaj cytrusy, lód, podawaj.

Przygotuj kilka plasterków cytryny lub pomarańczy.

Do szklanki wsyp garść kostek lodu, plasterki cytrusów i listki mięty (jeśli dodajesz). Całość zalej herbatą. Podawaj.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Ice tea”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *