Kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością warzyw, mięsa i kapusty stanowi idealny pomysł na pierwsze danie. Do zupy możesz śmiało dodać podsmażone kawałki boczku. Kapuśniak dekoruję na talerzu rzeżuchą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rewelacyjny kapuśniak.

Kapuśniak na żeberkach


SKŁADNIKI:

  • 2 l wody lub bulionu
  • 650 g żeberek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 4 ziemniaki – 380 g
  • 1 seler – 130 g
  • 2 marchewki – 230 g
  • 1 pietruszka – 120 g
  • 1 mały pęczek natki
  • kawałek pora – jasna część – 30 g
  • 1 cebula – 145 g
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki vegety natur
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki majeranku, szczypta kminku
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła

Warzywa warzone były przed obraniem.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka. Dodaję kolejno: ziele, liście laurowe, vegetę, pęczek natki i obraną włoszczyznę (oprócz cebuli i ziemniaków). Zalewam 2 litrami wody.

Wstawiam gaz i zagotowuję. Zbieram szumowiny, tj. powstającą na powierzchni zupy biało-szarą pianę. Zmniejszam gaz i gotuję zupę na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 50 minut.

Po tym czasie odcedzam zupę na dużym sicie.

Do samego wywaru wkładam podzielone na kawałki mięso oraz marchew.

Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła.

Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Tak przesmażoną kapustę z cebulą dodaję do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem, do smaku.
Zupę na talerzu dekoruję rzeżuchą.


Smacznego

Zasmakuj Kuchni

8 odpowiedzi na “Kapuśniak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *