Kapuśniak na żeberkach to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością warzyw, mięsa i kapusty stanowi idealny pomysł na pierwsze danie. Do zupy możesz śmiało dodać podsmażone kawałki boczku. Kapuśniak dekoruję na talerzu rzeżuchą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rewelacyjny kapuśniak.
Kapuśniak na żeberkach
SKŁADNIKI:
- 2 l wody lub bulionu
- 650 g żeberek
- 500 g kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki – 380 g
- 1 seler – 130 g
- 2 marchewki – 230 g
- 1 pietruszka – 120 g
- 1 mały pęczek natki
- kawałek pora – jasna część – 30 g
- 1 cebula – 145 g
- 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki vegety natur
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki majeranku, szczypta kminku
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
Warzywa warzone były przed obraniem.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka. Dodaję kolejno: ziele, liście laurowe, vegetę, pęczek natki i obraną włoszczyznę (oprócz cebuli i ziemniaków). Zalewam 2 litrami wody.
Wstawiam gaz i zagotowuję. Zbieram szumowiny, tj. powstającą na powierzchni zupy biało-szarą pianę. Zmniejszam gaz i gotuję zupę na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 50 minut.
Po tym czasie odcedzam zupę na dużym sicie.
Do samego wywaru wkładam podzielone na kawałki mięso oraz marchew.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła.
Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając.
Tak przesmażoną kapustę z cebulą dodaję do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotuję do miękkości ziemniaków, przyprawiam majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem, do smaku.
Zupę na talerzu dekoruję rzeżuchą.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Mm musi być pyszna. Świetnie się prezentuje z rzeżucha.. 🙂
Polecam 🙂
To mam pomysł na niedzielną zupę:)
A obok szczawiowej kapuśniak to jedna z lepszych zup.
Super 🙂👍
Cos dla mnie i syna. Lubimy kwaśne zupy. Dziękuję za przypomnienie
Cieszę się 🙂 polecam 👍
Najlepsza jaka zrobiłam i jadłam ;p
Ewo, bardzo się cieszę;-)