Karkówka po cygańsku to pyszne danie mięsne dla całej rodziny. Karkówka podana w ten sposób to idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. To zupełnie kompletne i aromatyczne danie. Karkówka pieczona z papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone z wody lub puree z koperkiem, dowolna surówka bądź sałata z jogurtem. Zapraszam na pyszną i soczystą karkówkę z warzywami.
SKŁADNIKI:
- 850 g karkówki
- 2 czerwone papryki – 420 g
- 1 spora cebula – 170 g
- 400 g pieczarek
- 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 4 łyżki oleju + olej na dno formy
Uwagi do przepisu:
- Czas pieczenia może się różnić w zależności na jaką grubość pokroiłeś mięso.
- Do dania możesz dodać kilka posiekanych w plastry ogórków konserwowych lub kiszonych, a paprykę zastąpić konserwową. Ogórków nie podsmażaj z warzywami, jedynie dodaj do całego dania tuż przed wstawieniem do piekarnika.
- Mięso możesz wcześniej zamarynować w kilku łyżkach octu winnego i koncentratu pomidorowego oraz przyprawach i przed ułożeniem do naczynia żaroodpornego obsmażyć krótko z obu stron na patelni uprzednio obtaczając je lekko w mące.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
Paprykę kroję w paski a pieczarki w talarki lub na cztery.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażam na nim cebulę z papryką, gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki, solę i pieprzę. Smażę kilka minut, często mieszam, by warzywa równomiernie się podsmażyły. Dodaję 3 łyżki koncentratu, mieszam, smażę 2 minuty.
Karkówkę kroję na plastry, układam w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, lekko spłaszczam. Przyprawiam z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami – słodką i ostrą.
Na tak przygotowane mięso wykładam równomiernie podsmażone warzywa, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli korzystam to także układam posiekane na kawałki ogórki.
Karkówkę z warzywami wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu i piekę około 2 godzin pod przykryciem – moje plastry były nieco grubsze od tradycyjnego mięsnego kotleta.
Karkówkę podaję z ziemniakami i sałatą.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Świetny przepis. Jutro robimy z synem:)
Dziękuję za kolejną inspiracje kulinarna. Lubimy mięso.
Pozdrawiamy
Dziękuję 😊
Danie jest obłędne i bardzo aromatyczne.
Świetny pomysł na karkowke nie tylko z grilla. I nieco lżejsza bo nie smażona…dziekujemy!
🙂😊
Super! 😊👍
Przepis rewelacja! Robiłam trzy razy.
Pozdrawiam
Aneta
Miło mi 🙂