Składniki proste i smaczne, do tego w zależności ile macie osób na obiedzie możecie dowolnie modyfikować ilości, także rodzaj makaronu. Możecie zastąpić go makaronem bezglutenowym lub penne, świderki, do woli. Chodzi o sos, który w połączeniu z makaronem świetnie smakuje.
Smacznego już dziś 🙂
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- garść zielonego mrożonego groszku
- połowa średniej cukinii pokrojonej w kosteczkę
- 2 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 szalotka drobno posiekana
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta natur, ostra papryka, szczypta lubczyku i imbiru
- świeża rukola do posypania dania
Przygotowanie naszego dania:
Na oliwie z oliwek przesmaż szalotkę z czosnkiem, dodaj pomidor, cukinię, groszek, suszone pomidory.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu.
Połącz makaron z warzywami, dodaj parmezan i posyp rukolą.