Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:)
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 1 szklanka mleka
- 200 g marmolady owocowej
- 90 g oleju
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Uwagi do przepisu:
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
- Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.
W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką lub kuchenną trzepaczką.
W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! 🙂
Smacznego 😉