Kaszanka z patelni z chrupiącą skórką i aromatyczną cebulką to pyszna alternatywa dla kaszanki z grilla. Podasz ją przez cały rok. To pomysł na smaczne danie z patelni z dodatkiem musztardy i pieczywa. Smakuje serwowana na obiad lub kolację z dodatkiem marynowanych warzyw jak papryka, ogórki kiszone bądź konserwowe. Zapraszam po niezwykle prosty i tani sposób na danie z patelni.
Kaszanka z patelni
SKŁADNIKI:
- 2 kawałki kaszanki
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Do podania: siekany szczypior, pieczywo, musztarda.
PRZYGOTOWANIE:
Kaszankę ponacinaj skośnie, uważając by nie pokroić jej na kawałki.
Cztery łyżki oleju rozgrzej. Przesmaż na nim posiekaną w piórka cebulkę. Smaż ją na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut aż ładnie się zeszkli.
Po tym czasie cebulkę przesuń na bok, dodaj kaszanki. Smaż kilka minut. Pod koniec smażenia zwiększ moc palnika, aż kaszanka ładnie przyrumieni się. Przekręć ją na drugą stronę, obsmaż, pokryj cebulką. Całość posyp solą i pieprzem.
Kaszankę z patelni podawaj z musztardą i pieczywem.
Porada. Jest jeszcze inny sposób na usmażenie kaszanki na patelni. Możesz obrać ją z jelita (lub nie), pokroić na nieduże kawałki i smażyć całość do delikatnej chrupkości od czasu do czasu mieszając.
Smacznego
Kaszanka z patelni z aromatyczną cebulką i szczypiorkiem
Wygląda pysznie!
Pięknie podana kaszanka, pomysł z dekoracją ze szczypioru w punkt 👌
🙂👍