Pomidory pieczone z fetą to bardzo proste i aromatyczne w smaku danie ze słodkich pomidorów i słonej fety. Pomidory pieczone z fetą i czarnymi oliwkami to pomysłowe, efektowne danie na ciepło. To jeden z ciekawszych sposobów na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Pomidory pieczone z fetą to ciekawy pomysł na ciepłą przystawkę na imprezę, przekąskę w ciągu dnia lub kolację, np. we dwoje. Na kolację polecam pieczone pomidory z fetą podane z chrupiącymi grzankami i sałatką z rukoli. Podasz je do mięs pieczonych lub smażonych, jako dodatek do potraw z grilla. Wyglądają idealnie ułożone na zielonych liściach sałat i ziół: szpinaku, bazylii, rukoli, mixu sałat.. Tylko kilka składników, a połączenie smaków znakomite. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone pomidory z fetą i oliwkami.
Pomidory pieczone z fetą i czarnymi oliwkami
SKŁADNIKI:
- 3 duże pomidory
- 70 g fety
- 6 szt. czarnych oliwek
- sól, pieprz, oregano
- łyżeczka gotowej przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pomidory kroję na pół (jak na zdjęciu). Do przepisu na pieczone pomidory z fetą wykorzystuję pomidory malinowe.
Przekrojone pomidory posypuję niewielką ilością soli, pieprzu i oregano.
Fetę kroję w kostkę, oliwki w plasterki. Czarne oliwki możesz zastąpić zielonymi.
Pomidory układam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Na każdą połówkę pomidora układam kolejno po kilka kosteczek fety i oliwek. Całość posypuję suszonym oregano oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, skrapiam równomiernie oliwą.
Pomidory piekę w temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez 30 minut. Pomidory piekę na środkowej półce piekarnika.
Po 30 minutach zwiększam temperaturę do 200 st. C. Pomidory piekę jeszcze do zarumienienia fety przez 15 minut.
Pieczone pomidory z fetą i oliwkami podaję z sałatką z rukoli lub szpinaku z winegretem oraz z maślanymi lub czosnkowymi grzankami.
Smacznego
Pomidory pieczone z fetą i czarnymi oliwkami
Prosta i ladna przekąska. Brawo 🙂
Dziękuję 🙂👌