Domowy kisiel owocowy to niezwykle prosty, smaczny i zdrowy deser. Wystarczy kilka podstawowych składników, by przygotować pyszny, owocowy kisiel dla dzieci i dorosłych. Możesz podawać go na ciepło lub zimno. Deser podany w pucharkach, miseczkach lub szklankach i udekorowany świeżymi owocami, bakaliami lub tartą czekoladą kusi niesamowicie. Jeśli lubisz desery tego typu wypróbuj mój przepis na pannę cottę z mango oraz budyń czekoladowy.
SKŁADNIKI:
- 2 banany
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieram i kroję w półplasterki. Wrzucam je do rondelka, dolewam sok z cytryny (możesz zastąpić go sokiem z limonki), wsypuję 2 łyżki cukru z wanilią oraz połowę szklanki wody. Cukier z wanilią możesz zastąpić cukrem białym drobnym lub trzcinowym.
Tak przygotowane banany ustawiam na średniej mocy palniku, bez przykrycia. Gotuję je około 5 minut aż banany zmiękną.
W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzam dokładnie 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.
Mieszam energicznie do rozpuszczenia skrobi i wlewam do bananów w rondelku cały czas mieszając. Gotuję kilka sekund, po czym zdejmuję kisiel z palnika.
Gotowy kisiel podaję na gorąco lub zimno. Smakuje udekorowany dodatkowo świeżymi owocami lub tartą czekoladą.
Smacznego.
Pycha!
Pychotka i napewno będę robiła czesciej :*)
🙂👍