Kluski biszkoptowe

Kluski biszkoptowe to małe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille) lub sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem ze świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kluski biszkoptowe.

Kluski biszkoptowe


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 lekko czubata łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • większa szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.

W osobnej miseczce umieść dwa żółtka z łyżką masła.

Żółtka z masłem utrzyj na gładką masę. Możesz to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej bądź miksera.

Masa nie powinna mieć żadnych grudek.

W szklanej misce utrzyj mikserem dwa białka ze szczyptą soli na sztywny puch.

Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.

Gdy całość ładnie się połączy wsyp trzy spore łyżki mąki pszennej, dodaj sporą szczyptę soli. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj. Zrobisz to przy pomocy łyżki. Możesz też sięgnąć po mikser i króciutko zmiksować masę, na małych obrotach.

W garnku zagotuj posoloną wodę lub dowolny bulion. Na wrzątek wrzucaj niewielkie kluseczki. Nabieraj jedną łyżką, drugą zsuwaj. Możesz też masę zsuwać z łyżki palcem wprost na wrzątek.

Kluseczki gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut, do miękkości.

Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy.

Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem i posypać parmezanem.

Smacznego

Kluski biszkoptowe


Inspiracja: pychotka.pl

3 odpowiedzi na “Kluski biszkoptowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *