Omlet z szynką i groszkiem

Omlet z szynką i zielonym groszkiem posypany szczypiorkiem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Smakuje z bagietką, tostami, grzankami.., z dodatkiem ketchupu lub nie. Omlet z szynką i groszkiem to proste, szybkie i smaczne śniadanie. Omlet jest jednym z lepszych potraw przyrządzonych z jajek. Do tego rozmaite dodatki sprawiają, że omlet za każdym razem smakuje inaczej. Omlet to niewątpliwie proste i bardzo smaczne danie z warzywami i wędliną bądź wyłącznie w wersji wege. Omlet przygotujesz z dowolną szynką, salami, kiełbasą, groszkiem, a także z kosteczkami czerwonej papryki, cukinii, cebulką, kukurydzą, plasterkami pomidorków koktajlowych lub pieczarek. Na domowy omlet jest wiele sposobów i pomysłów dodatków. Tymczasem zapraszam po mój sprawdzony i prosty przepis na omlet z szynką i groszkiem.

Omlet z szynką i groszkiem to pyszne śniadanie na ciepło


SKŁADNIKI:

  • ½ łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 4 plastry szynki – 30 g
  • 2 łyżki zielonego groszku (z puszki lub mrożonego) – 45 g
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Do przepisu wykorzystałam zielony groszek konserwowy z puszki. Możesz zamienić go na groszek mrożony, uprzednio zalej go wrzątkiem i przykryj na 5 minut lub gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie.

Do miseczki wbij dwa całe jajka, wsyp szczyptę soli i pieprzu, roztrzep widelcem.

Porada. Do jajek możesz dodać łyżkę mleka, ja tego nie robię. Jeśli chcesz przykryj omlet, choć nie ma takiej potrzeby. Do omletu możesz dodać szczyptę mielonej przyprawy curry lub kurkumy.

Szynkę pokrój w kostkę, zielony groszek odcedź z zalewy, przygotuj dwie łyżki – 45 g.

Na niewielkiej patelni rozpuść i rozgrzej połowę łyżeczki masła. Omlet przygotowałam na patelni o średnicy 23 cm.

Na patelnię wlej roztrzepane jajka. Równomiernie ułóż kawałeczki szynki i dwie łyżki zielonego groszku. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Smaż na niewielkiej mocy palnika do ścięcia jajek (około 5-7 minut). Wszystko zależy od mocy palnika i grubości omleta.

Omletu nie trzeba przewracać na drugą stronę. Gotowy omlet zsuń na talerz, podawaj od razu. Udekoruj dodatkowo szczypiorem.

Smacznego

Omlet z szynką, zielonym groszkiem i szczypiorem

3 odpowiedzi na “Omlet z szynką i groszkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *