Kotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski to super smaczne mięso z dodatkiem cienko krojonej szynki i dobrego żółtego sera. Przed smażeniem zostaje złożony na pół, panierowany i smażony na tłuszczu. Mój kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu (sznycel cielęcy) jest w wersji ze schabem. Obecnie zostaje przyrządzany ze schabu bądź filetów z kurczaka lub indyka. Kotlet szwajcarski to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. To świetny sposób przyrządzenia mięsa schabowego, które wychodzi niezwykle soczyste, miękkie i aromatyczne. Kotlet szwajcarski podasz z potrawami z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kaszami, ryżem, wszelkimi surówkami. Super dodatkiem będzie surówka z pora lub buraczki zasmażane. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety szwajcarskie.

Kotlet szwajcarski


SKŁADNIKI:

  • 8 plastrów schabu
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do obtoczenia kotletów: 2 jajka i bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, osuszam papierowym ręczniku. Mięso układam na desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety.

Tak naprawdę grubość mięsa zależy od upodobań. Możesz je rozbić na cienkie lub średniej grubości plastry. Pamiętaj wtedy, że czas smażenia także będzie się różnić.

Rozbite plastry schabu układam na desce lub płaskim talerzu. Każdy kawałek mięsa solę i pieprzę z obu stron.

Na każdy plaster mięsa układam po jednym plasterku szynki i żółtego sera, składam na pół.

Na dużej patelni rozgrzewam olej.

Kotlety obtaczam dokładnie w jajku (boki również), następnie w bułce tartej. Aby ser nie wypływał podczas smażenia, obtocz boki w jajku i bułce tartej.

Kotlety smażę na złoto z obu stron przez 5 minut na stronę.

Kotlety smakują podane od razu z patelni z dodatkami lub odsmażone na maśle klarowanym, na małej mocy palnika.

Kotlet szwajcarski podaję z ziemniakami, kaszą, ryżem. Pasują także świeże sałaty, buraczki, surówki, bigos, bukiet warzyw..

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *