Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, które podasz przez cały rok. Idealnie smakują z wszelkimi makaronami, ryżem, kaszą, potrawami z ziemniaków (kopytka, kluski śląskie) oraz sałatami lub surówkami. Pulpeciki w sosie pomidorowym to danie obiadowe dla całej rodziny. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. W sosie z passaty i aromatycznego bulionu. Pulpeciki świetnie smakują podane z surówką z pora lub sałatką z rukoli. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki passaty
- płaska łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W szerszym garnku lub głębszej patelni rozgrzewam łyżeczkę masła, uważając by się nie przypaliło. Masło możesz zastąpić olejem, oliwą (1 łyżka) lub masłem klarowanym (1 łyżeczka).
Cebulę i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę. Przesmażam na maśle na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli.
W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam.
Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką..
Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia.
Na tej samej patelni lub w szerszym garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Z mięsa formuję pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesmażam je na oleju z obu stron aż delikatnie i ładnie się zarumienią.
Do pulpecików wlewam szklankę bulionu, dodaję liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Wsypuję także większą szczyptę słodkiej mielonej papryki. Mieszam i przykrywam. Duszę 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
Po tym czasie dodaję dwie szklanki passaty, przyprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem i płaską łyżeczką cukru pudru. Pulpeciki w sosie pomidorowym duszę na średniej mocy palnika przez niecałe 20 minut.
W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Pulpeciki smakują z makaronem lub ryżem z warzywami lub surówkami.
Smacznego.
Pyszne danie 🙂
Na listę do zrobienia :*
🙂👍