Sos cumberland to pyszny zimny sos na bazie żurawiny, czarnej porzeczki, wina i chrzanu. Doprawiony sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Świetny sos podawany do jajek na twardo, wędlin, pieczeni, np. schabu, pasztetu, szynki, białej kiełbasy.. Obok ćwikły z chrzanem to jeden z lepszych sosów podawanych na wielkanocnym stole. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos cumberland.
Jeśli szukasz super ciekawych i smacznych przepisów do wielkanocnych potraw spróbuj mojego przepisu na domowy sos chrzanowy i sos tatarski. Te sosy idealnie komponują się z jajkami ugotowanymi na twardo oraz mięsnymi pieczeniami.
Sos cumberland
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek żurawiny do mięs
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 3 łyżki wina
- 3 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zrobienie domowego sosu cumberland jest banalnie proste. Wystarczy, że w miseczce wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, następnie zmiksujesz na gładki mus. Do przepisu użyłam 5 czubatych łyżek żurawiny, 4 czubate łyżki dżemu porzeczkowego oraz 3 spore łyżeczki chrzanu ze słoiczka.
Porady. Dżem porzeczkowy możesz zastąpić galaretką porzeczkową. Dodając 2 łyżki soku z pomarańczy możesz również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i dodać łyżeczkę do sosu przed zmiksowaniem.
Mój sos cumberland przygotowuję na zimno, jeśli jednak chcesz możesz najpierw żurawinę podgrzać z winem. Po 2 minutach dodaj resztę składników, wymieszaj, podgrzej chwilę i przelej sos do słoiczka.
Gotowy sos cumberland umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.
Sos cumberland wykorzystasz do potraw z jajek na twardo, wędlin, pieczonych mięs, pasztetów mięsnych i warzywnych.
Smacznego.
Wypróbuj także mój super prosty i smaczny przepis domowy majonez, który idealnie pasuje do wszelakich potraw z jajek na twardo i wędlin. To także świetny składnik wielu wielkanocnych sałatek jajecznych oraz warzywnych, a także podstawowy składnik domowych sosów.
Przepis godny polecenia:)
Sos świetny!
Dziękuję:)