Zupa krem z brokułów to prosta i pyszna zupa, którą przygotujesz przez cały rok ze świeżych lub mrożonych brokułów. Delikatna, zarazem aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z brokułów, którą polubią dzieci i dorośli. Podasz ją z grzankami, parmezanem, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, pestkami dyni, orzechami.. Jest pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Poniżej dokładny przepis wraz z poradami dodatków. Zapraszam po mój sprawdzony i najlepszy przepis na krem z brokułów.
Krem z brokułów
SKŁADNIKI:
- 2 świeże brokuły – 1000 g
- 3,5 szklanki bulionu
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietanki 18%
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie zupy krem zaczynam od umycia i obrania warzyw. Brokuły myję pod bieżącą letnią wodą, odkrawam ogonki.
Świeże brokuły dzielę na różyczki.
Dwie średniej wielkości cebule oraz cztery ząbki czosnku obieram i kroję w drobną kostkę.
Porada. Możesz dodać mniej czosnku, a cebule zastąpić porem – jasną częścią.
W średniej wielkości garnku rozgrzewam łyżkę masła oraz jedną łyżkę oliwy. To połączenie tłuszczu możesz zastąpić dwoma łyżkami masła klarowanego lub 3 łyżkami oleju rzepakowego.
Na tłuszczu przesmażam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję umyte i posiekane różyczki brokułów. Brokuły z cebulą i czosnkiem smażę 2 minuty na średniej mocy palnika.
Wlewam 3,5 szklanki bulionu. Używam szklanki o pojemności 250 ml. Polecam aromatyczny bulion domowy, warzywny lub mięsno-warzywny. Nawet rosół. Zobacz jak ugotować dobry rosół.
Zupę gotuję około 20-25 minut aż brokuły zmiękną.
Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Dodaję dwie łyżki śmietanki 18%, łyżeczkę soku z cytryny i miksuję na gładki krem. Dodatek soku z cytryny nie jest konieczny.
Porada. Śmietankę 18% możesz zastąpić śmietanką 12%, tłustą śmietanką 30% (lub 36%), jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną bądź lekkim i kremowym serkiem typu Philadelphia, Twój Smak..
Zupę podaję z grzankami, parmezanem i świeżo skrojonymi ziołami: natką lub bazylią.
Porada. Do zupy możesz dodać 2 średniej wielkości ziemniaki. Zupa będzie bardziej kremowa i syta. Jeśli zdecydujesz się na ten dodatek wówczas obierz ziemniaki, pokrój w kosteczkę i przesmaż razem z cebulą i czosnkiem kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć brokuły, wlej bulion i postępuj dalej zgodnie z przepisem.
Dodatki do kremu z brokułów:
- Grzanki lub świeża bagietka.
- Groszek ptysiowy.
- Przekąski z ciasta francuskiego, np. małe kuleczki lub kwadraciki.
- Chipsy z boczku.
- Szynka dojrzewająca.
- Parmezan, grana padano, bursztyn i podobne.
- Feta, sery pleśniowe, kozi ser, mozzarella.
- Zioła takie jak natka, bazylia, kolendra, szczypiorek.
- Kleks kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, słodkiej śmietanki (12%, 18%, 30%, 36%), serka kremowego naturalnego.
- Kawałki przesmażonej cebulki i kiełbaski.
- Orzechy np. włoskie, pekan, nerkowce.
- Pestki dyni, słonecznika, prażone, posiekane migdały (także w płatkach).
Smacznego.
Zupa rewelacyjna. Dziękuję za porady z czym podać:) grzanki i feta- pycha!
😊👍